neděle 16. března 2014

Charlotte Brontëová - Jana Eyrová

Název knihy: Jana Eyrová
Napsala: Charlotte Bronteová
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 480
Vazba: pevná s přebalem

Kniha byla poprvé vydána roku 1847 pod pseudonymem Currer Bell a okamžitě si získala slova chvály. Nikomu proto nezáleželo na tom, že Currer Bell byla ve skutečnosti Charlotte Brontëová. Druhé věnování sama autorka věnovala žurnalistovi Williamu Makepeace Tahcekrayovi kvůli jeho pozitivnímu hodnocení Jany Eyrové.
Román začíná u Janiných dětských let, kdy je jako malá dívka často vystavena nelibosti svých příbuzných. Jana spolu s přibývajícími kapitolami dospívá a mění se její pohled na svět. Z nesmělé a vystrašené holčičky roste sebevědomá a inteligentní mladá žena, ikdyž ne moc hezká. Jako ve všech románech od sester Bronteových se i tady vyskytne romantický příběh, motající se hlavně okolo pana Rochestera, ale není to jen sladké vyprávění o životní lásce. V pozadí knihy se nenápadně schovávají děsivá tajemství. Když se dostane k Johnu Křtiteli, započne Jana novou životní epochu a začne pracovat jako učitelka v malé škole pro nevzdělané sedlácké dívky. Po čase si je oblíbí a myslí si, že bude mít konečně klidný život. Po nečekaném zvratu je ale svou vnitřní touhou přinucena odejít a říci sbohem klidnému prostředí a svým sestřenicím. Navzdory všem nehodám, které se dvojici staly končí příběh Jany Eyrové šťastně.
Román je psán ich formou z pohledu Jany. Její myšlenky jsou napsány květnatě a okázale, díky hrdinčině tíhnutí k citům. Prostředí všude kolem je vyjádřeno jemně a důkladně s častými básnickými přirovnáními. V ději převažuje hlavně romantika, méně potom napínavost a akce. Určitě ale zaujme toho, kdo tíhne k romantické a nekončící lásce.
Nejsem si úplně jistá pocity, které jsem po přečtení měla. Hodně se mi líbily ty chvíle, kdy byl pan Rochester nevrlý a arogantní, míň už Janiny rozházené emoce nebo nabídky Johna Křtitele. Janu jsem si vůbec neoblíbila. Občas mi prostě přišly její pohnutky vedoucí k hloupým činům nelogické. Co se mi na ní ale líbila byla občasná síla, která z té křehké dívky udělala něco tvrdšího a neústupnějšího a tak mě kniha Jana Eyrová trochu poznamenala a myslím si, že se k ní jednou vrátím.
Charlotte Brontëová
Narodila se roku 1816 a zemřela roku 1855. Kromě Jany Eyrové napsala Villette, Profesora a Shirley. Okolnosti její smrti jsou nejasné. Ačkoli je v jejím úmrtním listě uvedena jako příčina smrti, někteří se domnívají, že mohla být těhotná a podle jiných zemřela na tyfus. Pohřbili ji v Haworthu v rodinné hrobce.

Žádné komentáře:

Okomentovat