pátek 19. prosince 2014

Naruto Uzumaki

Naruto vypadá jako obyčejný chlapec, kterých je v Listové vesnici spousta. Učení moc nedá a raději provádí lumpárny. Jenže se v něm skrývá tajemství, o kterém je zakázáno mluvit. Jeho tajemství sovisí s devítiocasým liščím démonem a Čtvrtým hokage, a může zničit svět.

Kdo by neznal Naruta, blonďatého ninju, který se stal fenoménem po celém světě? 


Série má dohromady 700 kapitol a vyšla podle ní i neméně úspěšná anime - Naruto a Naruto Shippuden. Proč se ale anime a manga staly odrazovým můstkem pro mnoho otaku do světa anime? V čem je jeho oblíbenost?


Kresba

Hned po vzhledové stránce se Narutovi nedá upřít čistá přehledná kresba.  Čtenář se nikde neztrácí, vše je srozumitelné. Příjemná vlastnost oproti například Dveřím choasu, kde jsou ilustrace tak nepřehledné, že se co chvíli ztrácíte v příběhu. 

Strašidelný džonin bez obličeje

Všechny postavy, které se v manze objeví, mají nějakého kostlivce ve skříni. Nikdo není bezchybný a tak se jejich tajemství dříve nebo později vyjeví. Nejtajemnější postava celé mangy je džonin Kakashi, který se objevuje jako "trenér" tříčlenné skupinky skládající se ze Sasukeho, Sakury a Naruta. Celou dobu má na hlavě masku, takže kromě jednoho oka není vidět žádná část jeho obličeje.

Kakashiho zkouška

 V posledních třech kapitolách se odehrává tajná ninjovská zkouška, ve které se snaží Naruto, Sasuke a Sakura sebrat Kakashimu zvonečky, díky kterým uspějí. Jenže zvonečky jsou jen dva a navíc visí džoninovi přímo na kalhotech, takže to pro nikoho nevypadá moc dobře. Postupně se zvyšuje napětí, které trvá až do konce, kde nastává zvláštní zvrat, na jehož vysvětlení si musíme přečíst další díl.

Ach ten překlad

Záporem Naruta je to, že někdy se věty překládají až moc doslovně. Rozhovory postav mezi sebou působí prkenně a u čtenáře akorát klesá požitek. To je ale chyba mang a anime všeobecně. Největší prkotinou nicméně je převádění jmen do češtiny, kdy se sh nahradí š a ch č, díky čemuž vzniká ne jenom na pohled nechutný výtvor.

A dohromady?

Naruto je příjemná akční manga u které se děj na chvíli nezastaví. Hlavní postava sice občas působí prvoplánově, ale jakmile se bojuje, jde vše stranou. Velkou zajímavostí je celý systém skrytých vesnic, jejich pravidla a historie, který se v prvním díle jen mírně oťukává. Zápletka se zatím nerozvíjí špatně, snad bude v dalších dílech podrobněji rozebraná a dostane se více na vedlejší postavy, o kterých toho ještě moc nevíme.

8/10

Autor: Masashi Kishimoto
Série: Naruto
Díl: první

Vydalo: Crew

Obrázky z mangy použity z webu www.animecentral.cz

1 komentář:

  1. Naruto mě celkem minul, četla jsem tři díly, viděla kousek seriálu.. je to přeci jen spíš pro mladší. :-)

    OdpovědětVymazat