čtvrtek 27. listopadu 2014

Uzel

Přestup ze zaměstnání do zaměstnání je vždy těžký, pro mladého kriminalistu Krauze je však díky jeho věku ještě obtížnější než obvykle. Naštěstí se ho s radostí ujmou starší kolegové Burger a Hanzel, kteří ho plně seznámí se vším, co obnáší práce detektiva. Jenže spolu s první vraždou přichází i zamotaný uzel událostí, který nebezpečně ohrožuje Krauzovu kariéru.

Až doteď vše vypadá jako další řadová detektivka, ničím vyjímečná. Jenže ono by se něco ne moc obvyklého našlo. Celý děj se odehrává v roce 1988, tedy v době, kdy v České republice vládl komunismus. Kromě řešení vraždy se tím pádem dostáváme i k podrobnějšímu pohledu na tehdejší metody výslechu nebo tajné operace s podezřelými osobami.


Hned ze začátku je trochu matoucí pohled z úhlu hned čtyř postav, které spolu na první zdání nemají nic společného, nakonec se ale jejich příběhy stejně propojí. Každá důležitější postava má k sobě napsaný i životopis, tím pádem se ve cca třech kapitolách dovídáme vše o dotyčném a jeho minulosti.

Dominik Dán si umí hrát se slovy a v Uzlu je to vážně znát. Nejdříve jde na věc polehoučku, když se ale situace stává vážnější, nemá problém s přitvrzením. Sprostá slova, drsné věty, temné prostředí - Uzel má vše. A mnohem více.

Celá vražda je až skoro na konci knihy, do té doby se Krauz seznamuje s kolegy, obhlíží okolí a nemůže se svého prvního příkladu dočkat. Takže bych Uzel nehodnotila jako detektivku, ale spíše jako thriller. Nicméně jako absolutně úžasný thriller, který okouzlí snad každého, kdo ho otevře.

Od začátku až po otevřený konec kniha nepustí. Připravte se na to, že s vámi bude sdílet všechny myšlenky, nenechá vás vyspat, a ikdyž ji dočtete, pořád bude strašit ve snech. Dominik Dán se nebojí šokovat, otevřeně popsat pravdu i nepřikrášlenou realitu, takže jeho dílo si zamilujete, a okamžitě zatoužíte po pokračování.

9/10

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenznío výtisku
Napsal: Dominik Dán
Nakladatelství: Slovart
Vazba: pevná s přebalem
Počet stran: 303

Žádné komentáře:

Okomentovat