čtvrtek 13. listopadu 2014

Fullmetal alchemist brotherhood

Po úmrtí své matky se Edward a Alphons Elricovi pokusí Trishu oživit. Jenže v alchymii panuje důležité pravidlo - pravidlo rovnocenné výměny. Alphons kvůli němu přijde o celé tělo a Edward o nohu a ruku, kterou obětuje, aby připoutal duši svého bratra k brnění. Po neúspěšném pokusu jsou zdrceni a vydávají se najít možnost, jak dostat těla zpátky, jenže se díky tomu zapletou do nebezpečné války o nadvládu nad zemí a zjišťují tajemství Kamene mudrců.

Fullmetal alchemist brotherhood je už druhé anime podle mangy Fullmetal alchemist od Hiromu Arakawy. První seriál nesl název Fullmetal alchemist a na rozdíl od brotherhoodu se dost odkláněl od své předlohy. Vycházela v letech 2003-2004.


I když se s pouhými 64 díly řadí Fullmetal alchemist brotherhood mezi kratší anime, je mnohem intenzivnější než většina ostatních. Už od prvního dílu je nabitý nečekanými zvraty, srdceryvnými scénami a skvěle vykreslenými souboji. Jako v typickém shonenu (žánr anime určený pro mladší chlapce) je  FMA plný přátelství  a boje dobra se zlem.

Oba hlavní hrdinové jsou skvělí alchymisti, kteří by jeden pro druhého skočili do ohně. Ačkoli je Ed tvrdohlavý a často tak přivádí spoustu lidí do problémů, v těch správných chvílích ale dokáže říct něco rozumného a zmírnit tak katastrofu, kterou sám způsobil. Al je mladší a ke svému bráškovi vzhlíží, i tak je skoro stejně silná osobnost jako Ocelový alchymista. Je klidnější a méně snadno se rozčílí.





Kromě hlavních hrdinů se ale ve FMA vyskytuje spousta vedlejších postav, na které se nedá kvůli jejich jedinečnosti zapomenout. Hodně zajímavé bylo, jak se i z toho největšího padoucha mohl v závěru stát mučedník, který se přidal ke straně dobra a pořádně tak zamíchal kartama. Díky takovým a podobným překvapením se anime vyvíjelo skvělým směrem a po skončení každého dílu stoupalo napětí.

Kdo jednou viděl FMA, ten si ho bude pamatovat navždy. Má úžasné openingy a endingy, hlavní hrdinové jsou stateční a hlavně kvůli Edwardově malé výšce vznikají vtipné situace, které nekončí ani během bitev. Na druhou stranu - scény, které mají být dojemné jsou opravdu dojemné. Kolikrát jsem byla nucena zmáčknout slzu, abych mohla koukat dál (hlavně u konce).


 

Fullmetal alchemiat brotherhood je to nejlepší z anime. Podívat by se na něj měl každý, bez rozdílu pohlaví nebo věku, protože se nejedná o hloupé přeslazené shoujo, ale stejně dojme a místo v srdci si najde už navždy.

  


1 komentář:

  1. FMA naprosto miluju, je to jedno z nejlepších anime, co jsem viděla. Máme doma i první tři díly jako mangu a taky moc pěkná záležitost. :-)

    OdpovědětVymazat