pondělí 17. listopadu 2014

Krev elfů

Po napadení Nilfgaardem a následném pádu Cintry se všichni domnívají, že malá princezna Cirilla zahynula spolu se svou babičkou a královnou Calanthé. Mnoho panovníků se ale nevzdává a po Lvíčeti z Cintry pátrají, aby s ní uzavřeli sňatek nebo ji diskrétně uklidili ze scény. Do cesty se Geraltovi z Rivie a jeho Nadílce staví i tajemý Rience, který je odhodlaný zbavit se zaklínače a získat princeznu.

Jenže aby toho nebylo málo, s Ciri se děje něco velmi podivného a na Kaer Morhen je přivolána Triss Ranuncul, která se rozhodne dítěti osudu pomoci.

Po dvou povídkových knihách je Krev elfů první román a přestože je hlavně o Geraltovi a Ciri, objevují se v něm i části s Triss, Marigoldem nebo vládci různých zemí a tak se děj ani na chvíli nezpomalí.


 Po svižných a poměrně krátkých povídkách přichází na řadu román, který přestože pojednává o stejných postavách, které jsme už měli čest poznat, je o něco jiný. Jak stylem tak příběhem. V Posledním přání a Meči osudu se vše točilo hlavně okolo zabíjení různých netvorů  a příšer, teď ale Andrzej Sapkowski přimýchal i politiku. 



Spousta vyskytujících se panovníků nebo čarodějů je od sebe těžké rozeznat, i přesto, že nejsou tak úplně stejní. Setkáváme se ale i se starými známými, například s Yarpenem Zigrinem, a poznáváme i jiné zaklínače, než je Geralt.


 

Právě jejich sídlo Kaer Morhen představuje odhalení dalších tajemství okolo vědmáků, výcviku dětí nebo důmyslně zvoleného úkrytu. Přináší do jinak do vážného okolí i trochu smíchu a povznesení nad nespravedlností, která se děje kolem.

Po slohové stránce Sapkowski poračuje v přímém stylu bez zbytečných oklik a květnatých přirovnání. Jeho dílo je stručné a každá akce potom působí mnohem živěji a děsivěji, než by se mohlo zdát.




Geraltovo dobrodružství tentokrát získává na složitosti stejně jako na délce a opět jemně kloubí obyčejné problémy s povahou i věštby o konci světa. Kdo hledá knihu u které by si mohl odpočinout, nad kteoru by nemusel přemýšlet, ten ať Krev elfů ani neotvírá. Naopak pro všechny ostatní, kteří se rádi nechají strhnout akcí a historickým fantasy, je Krev elfů ten nejlepší román, po kterém můžou sáhnout.


"Potkal sem ju na jarmarku v Gon Velenu," vyprávěl. "Ledva mňa zmerčila, zaprskala jak kočka a povdala něco převelice sprostého o mojej mamě. Prásknul sem do bot, ale ona za mnů eště zavřískla, že mňa raz dolapí, a potom mně aj tráva z řiti vyroste."

9/10

Napsal: Andrzej Sapkowski
Vydalo nakladatelství: Leonardo
Vazba: brožovaná
Počet stran: 242
Série: Zaklínač
Díl: třetí

Žádné komentáře:

Okomentovat