sobota 1. listopadu 2014

Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1

Vítej zpátky, Franku část 1.

Při nevinném rodinném pikniku v parku po návratu Franka Castla z armády se stal i s celou rodinou nechtěným svědkem vraždy. Při mafiánském zahlazování stop Frankovi manželka s dětmi vykrvácely v náručí, on přežil jen náhodou. Ačkoli vrahy usvědčil, policie byla zkorumpovaná a nikoho nepotrestala.

Frank se rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou a začal bojovat s kriminalitou. Ne, že by se dal k zvláštním jednotkám, stal se Punisherem, který nad zločinci vynáší i vykonává ortel smrti. Chvíli pracoval pro anděly a bojoval s démony, ale když se rozhodl, že nechce přestat zabíjet vrahy, andělé ho shodili zpět na zem potom, co mu ukázali jeho šťastnou rodinu v nebi.

Teď je zpět a už od začátku si posvítí na všemi známou a velmi nebezpečnou mafiánskou rodinu Gnucciových. Punisher znovu rozehrává svou hru.



Vítej zpátky, Franku byl vydán v Ultimátním komiksovém kompletu od Marvelu jako číslo 15. Vedle něj zde vyšlo mnoho dalších úspěšných komiksů jako například ty o Spidermanovi, Hulkovi nebo Thorovi.


Akce, akce, akce

Už v úvodu je nám Marcem Lupoim slibováno mnoho krvavých obětí, které Punisher sprovodí ze světa. No, že jich nebylo málo je pravda. Jestli tím ale komiks trochu neutrpěl. Například to, když Punisher zabil nějakého padoucha tím, že ho strčil do piraního akvária a jeho pomocníci ho o pět vteřin později našli celého ohlodaného na kost, působilo trochu nerealisticky. Každopádně to ale byla dost blbá smrt, takže proti gustu...



Punisher už jak svým vzhledem tak svým chováním patří mezi ten typ lidí, které si nepřeje nikdo naštvat. Ikdyž by se mohlo zdát, že je psychicky mimo (přece jenom všechny ty vraždy), je to spíše samozvaný vykonavatel spravedlnsoti, který má absolutní právo dělat věci, co dělá.  Je si vědom špatnosti svého počínání, ale nehodlá s ním přestat.



Ve Vítej zpátky, Franku jsou jedny z nejlepších kreseb, jaké jsem kdy v komiksu viděla. Dillon odvedl nadprůměrnou práci, která způsobila oživnutí všech hlavních i vedlejších postav a pozvedla i celý příběh.
Punisher na začátku slibuje pořádnou akci a nelže. Spousta mrtvých, plno krve a Frank. Vše, co je pro tenhle parádní komiks potřeba.

9/10


Scénář: Garth Ennis
Kresba: Steve Dillon
Barvy: Chris Sotomayer
Inkoust: Jimmy Palmiotti

Žádné komentáře:

Okomentovat