úterý 1. dubna 2014

Mezi láskou a smrtí

Napsala: Meg Cabotová
Nakladatelství: Knižní klub
Vazba: Pevná s přebalem
Počet stran: 272


Pierce zemřela na dně bazénu svého otce. V podzemi poznala kluka, který ji kdysi na dědečkově pohřbu pomohl s mrtvým ptáčkem. Všichni ví, co bude dál. Samozřejmě, že se do sebe zamilovali. Mohl to být další obyčejný holčičí románek s nic moc zápletkou, který ale srozumitelně skončí. To by ale tuhle knížku nesměla napsat Meg Cabotová. Z průměrného začátku se přešlo v podprůměrný střed až do nesnesitelného konce. Kdo by si ale nepřečetl knihu, ve které hlavní hrdinka první čtvrtinu probrečí a druhou prokoktá? Jak se zdá, autorce celý příběh přišel málo přeplácaný a dala Piercině babičce trochu příšerkovitosti (ikdyž chce většina otců zranit přítele své dcery, babička to ještě nikdy neudělala, ikdyž, kdo ví? Možná jsou jenom všechny moc slabé na to, aby vzaly situaci do vlastních rukou.)
Od té doby, kdy se Pierce vrátila zpět na zem si o ní většina jejích příbuzných myslí, že je na hlavu. Můžu jenom souhlasit. Po sérii s bývalými popovými hvězdičkami a princezenami (ano, narážím na Velikost L a Deníky princezny) se Cabotová snaží vytvořit postavu, kterou budou všichni milovat, protože má chyby a díky nim není problém se s ní ztotožnit. Kdo by se ale chtěl porovnávat s psychicky labilní puberťačkou, která tráví většinu času na hřbitově, v hlavě si opětovaně přehrává svou minulost a vychrstne své životní lásce do obličeje horký čaj? (Ne, že by si to nezasloužil.) John (typický temný týpek s tajemnou minulostí, který se objevuje skoro v každé knize, jako by ho vyráběli přes kopírák) Pierce miluje (samozřejmě), je zlý (hází přece chudáčky ještěrky do bazénu) a pravděpodobně kouká na Kung-fu Pandu (umí chvat, jakým rozbije hřbitovní vrata). Na místě, kam se Pierce s matkou přestěhovaly (když manželství jejich rodičů nabralo tragický konec) není skoro nikdo normální. Z jedné strany pomatená rodina skládající se z matky, která svou dceru za bouřky pouští projet se na kole, strýčka, který se po propuštění z vězení rozhodl, že zbytek života stráví zíráním na televizi a pitím limonády, bratrance, který bezdůvodně hysterčí a babičky příšery, na druhé straně potom zbytek města počínaje pomateným hrobníkem a konče povrchními spolužáky (kteří ze všeho nejvíce milují hru Noc rakví – spolu s Ostrovem kostí je to skvělá kombinace).
Řeckou mytologii mám ráda, ale při zmínkách o ní jsem v hlavě často skákala k Percymu Jacksonovi, který je přece jenom mnohem lépe propracovaný. Různé úchylky na střapce, vodu a ptáky jsem přežila, ale úchylný učitel je už trochu moc i na mě. Knížka se dá v pohodě přečíst za jedno odpoledne (což je taky její jediné plus) a už jen díky tomu je poznat, jak je obsáhlá. Od Meg Cabotové jsem četla Deníky princezny, Veliost XL, Mediátora a proto uznávám, že autorka nepíše špatně. Ale přiznávám se, že na překlad druhého dílu rozhodně netrpělivě čekat nebudu.

Žádné komentáře:

Okomentovat