čtvrtek 21. srpna 2014

Amazing Spider-man: Dokud hvězdy nezhasnou

Spider-man je zase v nesnázích. Spolu s tetičkou May cestuje do Hollywoodu, aby se udobřil s Mary Jane. Jenže k tomu nedostává příležitost. V městě se vynořuje Doktor Octopus bojující s jeho modernější verzí a Spidey je opět na místě, aby chránil životy nevinných lidí. Ale ti dva nejsou jedinní padouši, pokoušející se Petera zabít, objevuje se i přirozený nepřítel pavouků. Přichází další dávka pavučin, lásky a boje.

 
Na scénu komiksové sféry se opět dostává Peter Parker, starší a vyspělejší, než v předchozích dvou dílech – Návratu a Odhalení. To ale neznamená, že by měl jiné problémy, pořád se snaží skloubit svojí skrytou identitou hrdiny a vztah s Mary Jane. V Dokud hvězdy nezhasnou je to jedinou Peterovou aktivitou, skoro celý díl bojuje nebo přemýšlí na MJ, takže se zhruba v půlce komiks stává poněkud jednotvárný a až do konce nepřijde nic šokujícího. Jasně, odehraje se pár „překvapujících“ odhalení, ale vlastně to není nic, z čeho bych si sedla na zadek.
No a zatímco Peter – nebo spíše Spider-man – zachraňuje svět před ďábelskými bytostmi, jeho jediná láska, Marry Jane, rozvíjí svou kariéru herečky v béčkovém filmu s Humr-manem. Možná je ale dobře, že v Dokud hvězdy nezhasnou figuruje méně, než v předchozích dílech, rozhovory mezi ní a Peterem jsou rozpačité a nepůsobí zrovna důvěryhodně a skvěle zabíjí romantiku, o kterou se monology mezi nimi snaží.

V komiksu mají zastoupení všudypřítomní zastánci zla, kteří se vynořují jako na běžícím pásu. Jakmile je jeden ze hry, objeví se další, aby zaujal jeho místo. Někteří jsou silnější než druzí a tak má občas Spidey na mále. Ale když už to s ním vypadá fakt bledě, dostává pomocnou ruku od Ezekiela, který jako by neměl na práci nic jiného, než vytahovat ho z nesnází.
Kresba uvnitř není vůbec špatná, John Romita jr. už má v kreslení Spider-mana a jeho nepřátel zkušenosti, takže ví, kdy má kresbu přiostřit, aby vynikl boj, nebo utlumit, aby přidal scéně na dramatičnosti. 


Postavy jsou zajímavé, Romita umí obratně měnit výrazy v obličeji, takže by tam občas ani nemusely být bubliny. Spidey zřejmě nemá rád oblečení, protože často se objevuje na scéně bez trika, nebo i nahý, takže si dal kreslíř i tu práci, aby věrohodně vystínoval svaly na tom, co zrovna v dané chvíli Peter ukazoval.
Kostým má Spider-man pořád stejný, jen si nejde nevšimnout jeho nohou. Už jsem si toho všimla tolikrát a popravdě mě to dost štve. Mám na mysli kalhoty, které z lýtek hlavního hrdiny dělají dvě tyčky. Je to opravdu hodně špatně udělané, vzhledem k stavbě horní části těla. Nebo za to můžou kalhoty, které mu odkrvují nohy, každopádně, na takových párátkách by Spider-man nemohl tak obratně skákat nebo běhat a za chvíli by bylo po něm.

 

 

Můj názor

Třetí díl amazing Spider-mana je slepenec většiny příběhů o Peterovi. Nedozvíme se v něm nic nového kromě legendy o prvním Spider-manovi, která je sice zajímavě vylepšená jak kresbou, tak jejím příběhem, ale není to nic extra. Příběh se točí hlavně okolo Spideyho pocitů a bitek s různými padouchy, ale ukazuje taky vliv médií na společnost. Jeden rozhovor a všichni začali Spider-mana nenávidět tak, že zapoměli na všechny, které zachránil.
Ze třetího dílu Spider-mana vedle nebudete, ale ani vás nijak nepobouří. Je to prostě jen další průměrná ukázka ze života Petera Parkera. Určitě bych ho zkusila znovu, už jen kvůli Ezekielově nástupu na scénu a vose Shathře, ale nečekala bych od něj moc, spíše jen oddechové počtení nad kterým není třeba přemýšlet.
6/10

Informace

Scénář: J. Michael Straczynski
Kresba: John Romita jr.
Inker: Scott Hanna
Barvy: Dan Kemp, Avalon Studio

Žádné komentáře:

Okomentovat