neděle 10. srpna 2014

Vyděděnci



Napsal: John Flanagan 
Nakladatelství: Egmont 
Počet stran: 416
Vazba:pevná 
Série: Bratrstvo 
Díl: první

Ve Skandii se každý rok konají tří měsíční výcviky, při kterých se z chlapců stávají muži a válečníci. Ve výcviku jsou rozděleni do družstvech zvaných Bratrstva, které mezi sebou soutěží v bodovaných úkolech. Bratrstvo, které vyhraje dostává privilegium hlídkovat u nejvzácnějšího pokladu celé Skandie.

Otec Hala Mikkelsona byl udatný bojovník ve skupině oberjarla Eraka, u které také padl. Jeho matka Karina ale byla aruleánská otrokyně a tak má Hal problém zapadnout, protože ho většina Skandijců vidí jako cizince. Až na Thorna, starého přítele Halova otce, který byl při jeho posldních okamžicích a slíbil mu, že na jeho syna dohlédne.

 Od té doby už ale uplynulo spoustu let a Thorn celé roky zapíjí ztrátu své ruky. Naštěstí si ale díky "mírnému" popostrčení od Kariny uvědomuje, že musí splnit slib, který svému příteli dal.
Halovi se nedobrovolně stává vůdcem bratrstva nadbytečnách chlapců, které nikdo nechce a přesto, že jsou početně v nevýhodě, Volavky není dobré podceňovat.


Hned na začátek - Hraničářova učně jsem nečetla, takže se konala má malá soukromá premiéra s uznávaným autorem Johnem Flanaganem. Neměla jsem žádná očekávání, žádné idealizované představy a ani žádné názory ostatních.


A na jedno jsem přišla - Flanagen vytvořil historické dobrodružství pro dospívající opravdu mistrně.

Jako první klad bych hodnotila dobře vybrané místo děje - Skandii, drsný stát s těmi nejlepšími bojovníky a mořeplavci. Je studené a je v něm krutost, která na čtenáře dýchá prostřednictvím krátkých vět, které Skandii popisují - tudíž dobrodružství pro rozvití představivosti.

Hlavní postava - Hal - je neobyčejný kluk s velkou dávkou chytrosti a zručnosti, kterého v knize poprvé potkáváme ve věku deseti let. Skoro celou knihu nás ale provází v šestnácti letech, věku na pomezí mezi chlapcem a mužem. Jako vůdce Volavek neustále ohromuje protivníky svými vůdcovskými schopnostmi a rozhodností. A právě to je trochu nedůvěryhodné. Pan Flanagan si vytvořil postavu plnou kladů, s kterou (nebo kterou) by chtěl každý být, jenže výsledek je trochu neosobní, vzdálený. Hal je tak dokonalý, že všichni kolem zůstávají neviditelní a je snadné je přehlížet.



Děj příjemně utíkal, tajemství střídalo tajemství, dobrodružství vyskakovalo všude kolem a všechno to bylo zabalené v příjemném obalu z akčních dobrodružstvích na moři. Děj má rychlý spád a dobře se čte, takže kniha se odkládá nejdříve brzo ráno - když už vůbec. Určitě si přečtu další díly, protože pan Flanagan moc dobře ví, kdy a jak skončit, aby zasadil čtenáři do hlavy brouka a donutil ho myslet nad tím, jak se rozhodne vše zakončit. Za sebe rozhodně doporučuji přečíst, hlavně proto, že v dnešní době je docela problém najít kvalitní dobrodružný román pro teenagery v kterých nejsou milostné trojúhelníky nebo upíři a vlkodlaci. Kniha Johna Flanagana je čtivá a umí lidi uvěznit ve svém světě, tak, že si ani neuvědomují že čtou, dokud nejste přinuceni knihu s ohromeným výrazem po dočtení zavřít.

4,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat