neděle 27. července 2014

Noční pád

Napsal: Nelson DeMille
Nakladatelství: Kniha Zlín
Počet stran: 518
Vazba: pevná
 
Za vlahé letní noci roku 1996 se milenci Jill a Bud uchýlí do zátiší prázdné pláže, spolu s vínem a kamerou, kterou hodlají nahrát své sexuální hrátky. V polovině lechtivé scény je však vyruší jasný záblesk a zvuk srážky. Zatímco ze strachu před policisty odjíždějí z pláže, na videu jsou nahrány poslední okamžiky Letu 800 společnosti TWA.

O pět let později se John Corey s manželkou Kate objevují na zádušní mši za oběti letu 800. Podle CIA šlo o závadu paliva v nádržích a 200 svědků vidících raketu stoupající od moře přímo k Boeningu 747-131 mělo jen vidiny. Jenže Kate tohle vysvětlení nesedí a když se do vyšetřování vrhne i John, situace se začne přiostřovat a na světlo vylézá skutečnost, že do snahy o utajení pravdy o letu 800 jsou zapleteny i státní služby.


Román Noční pád vychází ze skutečné události, což je dost ožehavý nápad, protože přece jenom je potřeba si všechno důkladně prostudovat, promluvit si s pár svědky a celkově strávit většinu času na internetu v knihovně. A tohle Nelson DeMille opravdu udělal. Na knize jde vidět, že se snažil odvést co nejlepší práci a opravdu dal do psaní všechno (což je v dnešní době, kdy hodně autorů píše hlavně kvůli financím úžasné).

Nelson DeMille se spolehl na typickou představu bývalého New Yorského policisty a vybavil Johna Coreyho ironií, sarkasmem a statečností přiostřenou trochou vulgarismu (takže nic pro citlivé povahy nečekejte). Ačkoli bychom ho netoužili v reálném světě potkat, v knize působí jeho hrubost skutečně jediněčně a přitažlivě, přičemž je hlavním prvkem, který Noční pád odděluje od obyčejných kriminlních románů. 


Samozřejmě, kde je skvěle kladný hrdina, tam musí být i typický padouch, který by mohl ve vhodných okamžicích popohnat dějovou linku. A kdo by se této role mohl zhostit lépe, než agenti FBI? Přimíchejme trochu tajemné zmrtvýchvstání a přímo před našima očima vznikne nová hranice krimi thrilleru.

Čtenář neznalý letadel či raket by mohl mít malý (ale opravdu malý) problém se zkratkami a celkovou terminologií, které se vyskytují především u výslechů a samozřejmě, že mají zásadní význam, jen mohou být trochu matoucí.

I přesto je Noční pád kniha, od které je téměř nemožné se odtrhnout. Způsobí Vám v hlavě chaos, každou chvíli budete přemýšlet nad konspiračními teoriemi a jestli mohl pravý let 800 skončit ze stejné příčiny jako ten románový. Kniha vyvolává silnou paranoiu a neúctu k policijním orgánům. Zčínající čtenáře nevědící, co číst nebo zastánce konspiračních teorií by mohl Noční pád zaujmout, byť už jen kvůli tématu a čtivému stylu napsání.

9/10


                                      Děkuji nakladatelství Kniha Zlín za poskytnutí e-knihy.
                                                                       Knihu zakoupíte zde.

2 komentáře:

  1. Akorat se na knihu chystam, tak se mi tahle hezky napsana recenze hodi :)

    OdpovědětVymazat