pondělí 21. července 2014

Mág

Napsal: John Fowles
Nakladatelství: KnihaZlín
Počet stran: 803
Vazba: vázaná

Nicholas Urfe přijíždí jako nový učitel angličtiny na řecký ostrov Frax. Se studenty ani profesory si nerozumí, nejraději je sám v kabinetě, kde opravuje písené práce nebo píše dopisy své přítelkyni Alison. Jednou se ale vydává na delší procházku po Fraxu a objevuje záhadného Conchise, před kterým ho varovali již jeho předchůdci. Nicholasovi společnost vzdělaného zbohatlíka s tajemným nádechem vyhovuje a dochází za ním skoro každý víkend. Jakmile potkává tajemná dvojčata, začíná si uvědomovat, že ne všechno, co se od Conchise a jeho služebnictva dozvěděl je pravda. Jenže už je pozdě a Conchis začíná svoji psychologickou hru.


Román je napsán ich formou z pohledu Nicholase. Svou minulost na začátku líčí velmi stručně a celé své dospívání vtěsná do jedné kapitoly. Nicholasova matka byla v domácnosti a jeho otec byl brigádní generál a na svého syna zanevřel kvůli jeho útěku z armády. 

 "Pauza. A pak celý svět před námi vyletěl do povětří. Všichni se přikrčili. Otřásla se země, nebe, mysl, všechno."

V románu Mág je opravdu složité se vyznat ve vedlejších postavách. Na začátku jich je prostě moc na zapamatování jmen a jak děj dostává spád, nemůžeme si být jistí, kdo je kdo a jestli tím samým člověkem bude i o pár řádků dál. Ale právě vedlejší postavy dělají Nicholasův příběh snesitelnější - protože on sám je jenom zaslepený sobec - a nutí vás číst dál a dál, protože hlavně Conchisovy vzpomínky (ať už vymyšlené nebo pravdivé) jsou nesmírně čtivé a když se přes trochu nezáživnější začátek dostane až k jeho vyprávění, tak vás kniha pohltí hluboko dovnitř sebe a nepustí vás, dokud nepřečtete i poslední řádek.

Na začátku jsem měla se začtením opravdu problém, protože obvykle přes prázdniny čtu lehčí knihy a když jsem otevřela Mága poprvé, tak to byla moc velká zátěž na moji šedou kůru mozkovou. Neuvádím tenhle fakt jako minus knihy, ale jako plus, protože je prostě skvělé, když se můžete nad knihou zamyslet a ne jenom tupě zírat na stránky, jako byste byli u řádků nadbyteční. 

Když se ale jednou do knihy začtete, nic Vás už od ní nemůže odtrhnout, protože na každé stránce je kromě slunného léta i stín tajemna, které v kombinaci s odkrýváním tajemství tvoří až skoro dobrodružnou knihu zaplněnou hádankami, které jen čekají, jaký si na ně uděláte názor. Je jasné, že ne na všechno dostanete odpověď. John Fowles je vlastně hodně jako postava Conchise. Zahrává si se čtenáři, a když se zdá, že nám konečně odkryje alespoň kousek skládačky, najednou jakoby se rozmyslel a v knize je rázem více nezodpovězených otázek, než o kapitolu napřed.

" A stejně jako tolik Řeků před ní ani ona se nedokázala s exilem vyrovnat. To je cena, kterou musí člověk zaplatit za to, že se narodil v nejkrásnější a nejkrutější zemi na světě."

Jako malý zápor bych zmínila celou (ne)plynulost knihy. Myslím, že v Mágovi bylo moc Nicholasových myšlenek. Neustále v hlavě rozpitvával všechno, co viděl, slyšel nebo se doslechl. Po jeho návratu z Fraxu byl děj zbytečně rozteklý, všechno, co by se dalo shrnout do pěti delších kapitol autor rozdělil do deseti krstších. Celkově konec a začátek románu byli mé jediné větší problémy s knihou. Jako nejpovedenější bych hodnotila prostředek, který se odehrával v Řecku a byl celkově zajímavější než Nicholasova minulost a jeho pokusy přijít všemu na kloub.


"Urazím tě a nevím proč. Udělám ti radost a nevím proč. Protože jseš Angličan. Tomu ty stejně nikdy nemůžeš rozumět."
 
Knihu bych rozhodně doporučila všem, co se vyžívají v psychologických románech, dlouhých knihách a nejasných koncích. Mě se kniha do noty trefila a líbit by se mohla všem, co nechtějí číst pořád nové a nové várky young adults a hledají něco krapet vyspělejšího a složitějšího. Mág je ideální kniha na léto, John Fowles popisuje Řecko a jeho krajinu v živoucích barvách, které se ze stránek přenesou do očí a u vás tak vznikne pocit, že jste na Fraxu a všude kolem je jenom klidná krajina zalitá sluncem. Přesně tohle s vámi kniha udělá, proto bych ji nedoporučovala do vlaku nebo jiných dobravních prostředků, protože se na ni prostě musíte soustředit a je nepříjemné, když vystoupíte na jiné stanici, něž bylo původně v plánu.

Celkové hodnocení: 8/10

Děkuji nakladatelství Kniha Zlín za reading copy.

Knihu koupíte zde.

2 komentáře: