pondělí 27. dubna 2015

Třetí hrob přímo před nosem

Poté, co Charley Davidsonová spoutala Satanova syna do hmotného těla, nemá chvíli klidu. Jakmile se odváží usnout, objevuje se Reyes v celé své krásy a řekněme jen, že se Charley budí unavenější, než předtím. Mezitím také musí vyřešit případ nezvěstné manželky, o níž si je jistá, že je mrtvá. Jako soukromý detektiv pomáhá jejímu manželovi, extravagantnímu doktorovi, okolo kterého se vznáší spousta tajemných náhod. Charley je odhodlaná přijít případu na kloub a zastavit ji nemůže ani parta motorkářů.


V již třetím díle “smrťácké” série spisovatelka Darynda Jonesová opět kombinuje thrillerové prvky s ženským románem a znovu ukazuje, jak si sebeironická “smrtka” Charley žije. A protože Charley vidí duchy, její život má k pojmu normální hodně daleko.

Vždycky jsem si myslela, že vídat duše zemřelých je jedna z nejstrašidelnějších a nejhorších věcí, které by se eventuelně mohly člověku stát (Šestý smysl mi dlouho sloužil jako hlavní podklad potvrzující moji teorii), jenže Třetí hrob přímo před nosem navzdory schopnostem hlavní hrdinky není temný horor ani spis z psychiatrické léčebny. A ani se tak - naštěstí - nesnaží působit.

V sérii Charley Davidson je stejně důležitá romantická zápletka jako ta detektivní. Mnohdy se obě propojují a autorka klouže od jednoho k druhému. Mě osobně více zaujala ta kriminální, která se točila u bezchybně působícího lékaře a jeho nezvěstné ženy. Část pojednávající o Charley a Reyesovi nebyla špatná, jen bych v ní uvítala více akce a méně… ehm… mokrých snů (jedná se ale čistě jen o můj subjektivní názor).

Stejně jako u předchozích dílů sází Jonesová spíše na ženské čtenáře a humor i postavy přizpůsobila cílové skupině. Charley Davidsonová, soukromá detektivka, je ironická, drzá s pro všechny muže okolo neuvěřitelně přitažlivá. Reyes Farrow, syn Satanův, patří do skupiny temných a nebezpečných svalovců, kterým žádná neodolá. On dělá bubu, i když ji opravdu miluje, a u ní se vyvinula lehčí forma Stockholmského syndromu.

Darynda Jonesová skáče od napínavého thrilleru k románu pro ženy. Změna žánrů je občas matoucí, jako by si autorka nebyla jistá, zda se právě do příběhu hodí trocha akce nebo muchlování.

Přesto se kniha četla lehce. Humor hlavní hrdinky ve správných chvílích odlehčoval atmosféru a na konci do sebe vše přesně zapadlo. I přes mé rozpoluplné pocity mne série zaujala a ráda si přečtu další díly.

7/10

Knihu Třetí hrob přímo před nosem najdete v kategorii thrillery.
Další knihy najdete na: eshop Knihy DobrovskýDobrovský

Autorka: Darynda Jonseová
Nakladatelství: Beta - Pavel Dobrovský
Série: Charley Davidson
Díl: 3.

Žádné komentáře:

Okomentovat