úterý 7. dubna 2015

Dívka z Ďáblova močálu


V autě mířícím na opuštěnou chatku stojící u Ďáblova močálu sedí čtyři cestující. Cestou zpátky jedou už jen tři. Při “výchově” Nigerijské prostitutky se stane nehoda a dívka nepřežije. Tělo skončí v močálu a kostra je nalezena až za pár měsíců. Žádné stopy, svědci ani informace - zdá se, že se případ nikdy nevyřeší. Jenže díky uklouznutí krimnalisty v přímém přenosu se mrtvá Afričanka stává prioritou číslo jedna a vypadá to, že tentokrát budou mít kriminalisté více štěstí.


S detektivními romány ze severu se již před delší dobou roztrhl pytel. Nezáleží na tom, jestli jsou autoři Dánové, Švédové nebo Finové, jejich knihy se okamžitě po vydání stávají bestsellery a i u nás zdolávají spisovatele starší a ověřenější. A popravdě se tomu ani nedivím. Tyhle detektivky totiž mají všeho víc - víc napětí, víc padouchů, děsivější zápletku. A ani Dívka z Ďáblova močálu není výjmkou.



Sourozenci zvolili columbovský styl, což znamená, že byl čtenáři hned na začátku ukázán zločin i vrazi, které potom policie hledala celý zbytek knihy. Tento styl možná působí trochu nudně a předvídatelně, ve skutečnosti byl ale celkem osvěžující a ke konci a finálnímu aktu “spravedlnosti” vedly cesty dlouhou oklikou.

Postupně se odhalují psychické vlastnosti a podněty zločinců, stejně jako se přibližuje skrytý pohled na obchod s bílým masem a praní špinavých peněz pomocí pokeru. Odkrývají se temné stíny rodiny Larche-Larsenových, která je v nejbližším okruhu podezřelých a s řešením případu jsou spojeny i starší zločiny.



Autoři postupně zesilují napětí a napínají čtenáře skoro až za hranice možností. Když se už už zdá, že mají policisté viníka pevně v rukou, vynoří se nová skutečnost, která vše změní a ještě více zamotá už tak nejasný případ. I jednoznační zločinci se během chvíle mohou změnit ve světce a i z přívětivé babičky se může stát chladnokrevná vražedkyně.

Jak slibují komentáře na přebalu: kniha sourozenců Hammerových obsahuje spoustu ironických šťouchnutí, psychicky propracované hlavní hrdiny i nečekané rozuzlení. Jedná se o perfektní ukázku pohnutek ospravedlňujících temné činy a je dokonalým příkladem užití chladného cynismu se sladkým úsměvem na rtech.

8/10

Detektivní román Dívka z Ďáblova močálu najdete v kategorii světové detektivky.

Děkuji eshopu Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku

Napsali: Liselotte a Soren Hammerovi
Vydalo nakladatelství: Host
Série: Konrad Simonsen
Díl: 4.

Žádné komentáře:

Okomentovat