pátek 24. dubna 2015

Bourneovo dilema

Při prezidentském summitu do místnosti vtrhne skupina extrémistů podléhajících jednomu z nejobávanějších teroristů, Al Ghadanovi. Všichni přítomni, s výjmkou Jasona Bournea, jsou postříleni. Bourne přežije jen aby posloužil jako tajná zbraň. El Ghadan unesl Bourneovu dávnou přítelkyni a její rodinu, a poté mu přednesl zvláštní návrh. Jason Bourne má zabít prezidenta. Pro Bournea nastává šílené rozhodování. Má zabít Williama Magnuse nebo nechat umučit bývalou kolegyni a její dva roky starou dceru?


Když začal vydávat Robert Ludlum své špionážní romány, dostal se do hledáčku agentů CIA, kteří pokládali Ludluma za špiona. To už něco napovídá o věrohodnosti jeho knih. Bourneovo dilema je osmý díl série, kterou po svém zesnulém příteli přejal Eric van Lustbader.

Hned na začátek musím přiznat, že knihy, kde z hořícího vrtulníku vyskakují špioni obvykle nečtu a nikdy jsem neviděla ani Jamese Bonda. Byla to pro mě nová zkušenost, která byla v celku příjemná, i když se vyskytly i chvíle, kdy jsem měla problém se do románu začíst.
Největší podíl na tom nejspíše nese počet postav, kterých je prostě moc. Sotva se seznámíme s Áširem, vyskakuje z jeskyně Islam. Proto je do vedlejších postav jen letmě nahlédnuto, autor věnuje větší pozornost hlavním hrdinům. 

Na druhou stranu nastávaly momenty, kdy to s Bourneem vypadalo špatně - a to byly přesně ty chvíle, kdy se od knihy nešlo odtrhnout. Autor působil velmi přesvědčivě, když líčil zneškodňování bomb a praktiky extrémistů, takže není vůbec divu, že je Jason Bourne spolu s Jamesem Bondem na špici románových dvojitých agentů.

S překvapeními a “nečekanými” událostmi autor nešetřil, a občas takové překvapení tedy vůbec překvapením nebylo. Eric van Lustbader se vyžívá v obsáhlých popisech a dlouhých rozhovorech, ve kterých vždy jasně zdůrazní hlavní téma, okolo kterého se bude monolog motat. Nemůže proto nastat moment, kdy se čtenář zatoulá myšlenkami někam jinam a zapomene, co vlastně četl (ano, to se mi vážně občas stává).

Líbilo se mi poměrně neobvyklé prostředí, které poskytovalo příjemnou změnu oproti většině knih a dopodrobna promyšlené detaily. Na druhou stranu si myslím, že by knize neuškodilo zvolnění tempa. Protože když mi v jedné kapitole málem vybuchne letadlo a zároveň vypluje na povrch jedno z největších tajemstvích celého Bourneovo dilema, nějak přestávám autorovi věřit.

Bourneovo dilema doporučuji jak příznivcům špionážních románů, tak milovníkům konspiračních teorií, ale i těm, kteří si rádi přečtou příběh, ve kterém je akce na prvním místě. Eric van Lustbader se ujal pokračování Jasona Bournea bravurně a legendární agent nezklame, ani když se musí vyrovnat se stále vynalézavějšími protivníky.

7/10

Knihu Bourneovo dilema naleznet v kategorii Světové detektivky.
Děkuji eshopu Knihy Dobrovský za recenzní výtisk

Autoři: Eric van Lustbader a Robert Ludlum
Série: Jason Bourne
Díl: 12.
Vydalo nakladatelství: Domino
Počet stran: 450

Žádné komentáře:

Okomentovat