úterý 24. března 2015

Americký sniper

Chris Kyle je americký odstřelovač s největším ověřeným počtem zásahů. Iráčtí povstalci mu přezdívali “ďábel”, spolubojovníci ze SEALu “legenda”. Americký sniper je jeho první autobiografie, ve které odkrývá výcvik nejtěžší armádní jednotky na světě, popisuje traumata války i její dopady na psychiku. Zajímavostí je, že Texasana původně do armády vůbec nevzali. Jeho život, nejlepší zásah i bolest ze ztráty přátel - to vše Chris Kyle otevřeně popisuje ve své knize, která se stal předlohou stejnojmenného filmu.


Ohledně Amerického snipera jsem byla dost skeptická. Jakýkoli člen Navy SEALs si zaslouží velkou úctu a respekt, ale aby o své službě psali knihu? Možná je to pomocí McEwana a DeFeliciho, ale tato autobiografie byla něco, od čeho jsem se nemohla odtrhnout. Vše v ní působí tak živě a tvrdě, až je těžké uvěřit, že to je realita.

V Americkém sniperovi se střídají období ve válce a čas strávený doma. Víc záživnější je čas v Iráku, kde Chris Kyle kromě svých zážitků i podrobně popisuje svou výstroj a zbraně. Poukazuje na jejich výhody a nevýhody, dokonce představuej i pušku, s kterou provedl svůj zásah na nejdelší vzdálenost - 1920 m. Kapitoly jsou navíc často doplněny pohledem Kyleovy manželky, která přidává své pocity během manželovi nepřítomnosti a odkrývá i časy, kdy jejich manželství nebylo ideální.



Chris Kyle byl Američan a pořádný vlastenec, proto je celá kniha laděná do stylu “Amerika ví nejlíp”. Ať se děje cokoli, u něho je stát na prvním místě. Několikrát v knize dokonce srovnával své hodnoty a pokaždé to bylo takto: Bůh, vlast, rodina. Hlavně to byl zdroj rozepří v jeho rodině, o kterých se v knize ale moc dopodrobna manželé Kyleovi nezmiňují.

Chris Kyle je voják ne spisovatel, je tedy zřejmě dobře, že využil pomoci McEwena a DeFeliceho. Jeho autobiografie je napsaná přímě a s ironickou nadsázkou. Ve vhodných chvílích je příběh přerušen a na historku je navázáno až v jiné části. Autor zbytečně nenatahuje napětí, pokud se potřebuje k něčemu dostat, nedělá okolo toho velké caviky.

Bez ohledu na to, co vám tvrdí máma… násilí řeší problémy.

Co se týče knihy a filmu, který byl uveden do kin tento rok v březnu, je zde pár pozměněných věcí. Eastwood chtěl přidat na napětí a místo zastřelené ženy tady máme i dítě. Ve snímku je navíc na konci přidaný Kyleův pohřeb (což je od režiséra vážně rána pod pás). Jinak se ale jedná o průměrný snímek - který ovšem na knihu nemá.

Americký sniper je naskrz protkaný autorovými názory, které pronáší zcela otevřeně bez sebemenšího studu. Některé mohou čtenáři připadat zvláštní a občas špatné, Chris se ale nestydí, kdyby nestřílel, jeho spolubojovníci mohli zemřít.

Nebudu polemizovat, jestli byl Chris Kyle hrdina nebo vrah, pravda je, že vždy dělal to, o čem si myslel, že je nejlepší. Je obrovská ironie, že přežil všechny boje v jiných státech a po návratu do USA ho zabil psychicky labilní veterán. Pro mě už kniha zůstane navždy největší důkaz vlastenectví, který se nám v 21. století dostal do rukou. Na Chrise Kaylea se díky němu nezapomene.

8/10

Knihu Americký sniper najdete v kategorii válečné romány.

Děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku.

Napsali: Chris Kyle, Scott McEwen, Jim DeFelice
Vydalo nakladatelství: CPress
Originální název: American sniper
Vazba: brožovaná

2 komentáře:

  1. pěkná recenze. na knížku se těším, takže jsem si nečetla životopis, nekoukala na film, prostě nic; takže spešl dík za ten spoiler na konci ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V knížce není (kromě infa na okraji) o jeho smrti ani zmínka, navíc se to ještě relativně nedávno objevovalo v novinách, tím pádem to jako spoiler neberu, tudíž nemáš zač :)

      Vymazat