neděle 7. června 2015

Jak zabít svého šéfa: Příručka stážisty + Obyčejný pátek

John Lago je už od dvanácti let člen Lidských zdrojů a.s. Pracuje jako chladnokrevný vrah, nezná své rodiče a jeho rodinou jsou ostatní členové agentury. Má za sebou desítky vražd na zakázku a už je ve věku, kdy je ve své branži v důchodových letech. Nastupuje na svou poslední zakázku v právnické firmě Bendini, Lambert & Locke, kde jeden z majitelů prpdává seznam svědků těm, co nabídnou nejvyšší nabídku. Má to být poslední kšeft, po kterém se John vytratí a stane se "civilistou". Jenže celý případ zkomplikuje neznámá - a pro Laga neuvěřitelně přitažlivá - žena jménem Alice. Lagovi šlape na paty šéf a zdá se, že mu zbývají jen dvě možnosti - zabít nebo být zabit.



Příručka stážisty je prvotina amerického spisovatele Shanea Kuhna, ve které je ve stejné míře obsažen chladný humor stejně jako drzá upřímnost. To spolu v kombinaci s bezcitným hlavním hrdinou tvoří hlavní ingredience k jednomu z nejlepších thrillerů, které tento rok vyšli.

Jako hlavní změnu oproti většině románů zde máme hlavní postavy. Obvykle pokud autor v knize píše z pohledu "zlého týpka", nastává sitace, kdy záporák působí ploše a nereálně. John Lago nadává, sjíždí se drogama a nemá problém zabíjet lidi - rozhodně má ale charakter.

Příručka stážisty se nese v duchu nepřikrášlené, někdy až drsné reality. Kuhn nemaže svým čtenářům med kolem pusy a nedělá mu problém barvitě popisovat, jak to chodí ve světě nájemných vrahů.

Navíc jsou v příručce rady, které se dají použít i u "civilistů". S drobnější úpravou, samozřejmě.

Kromě příručky je na konci knihy i novela Poslední pátek, ve které Lago popisuje svou první zakázku. Po konci příručky bylo trochu rušivé vracet se úplně na začátek, ale jako taková pomyslná třešnička na dortu nepatřila mezi nejhorší výtvory.

Johna Laga si prostě nelze neoblíbit. Možná je to bezcitný krvelačný parchant, ale dodává knize super šťávu, díky které se nejdená jen o další snadno zapomenutelný thriller.

Knihu Jak zabít svého šéfa: Příručka stážisty bych přirovnala k pořádnému pitbullovi - zakousne se do vás a nepustí. Jedná se o neuvěřitelně napínavou knihu, které umí překvapit i vyděsit v jedné chvíli a zanechá ve vás dojmy i po dočtení.

8,5/10

Thriller Jak zabít svého šéfa: Příručka stážisty + Obyčejný pátek najdete v kategorii Světové detektivky.
Další knihy na: eshop Knihy Dobrovský.

Napsal: Shane Kuhn
Vydal: Knižní klub
Počet stran: 336

1 komentář:

  1. ahoj, pěkná recenze. Nasdílíš ji prosím na Facebook na stránky "Recenze knih a audioknih" ? Umístíme ji pak na timeline. Pokud se Ti naše stránky budou líbit, tak klidně můžeš sdílet recenze pravidelně. Moc děkujeme. Správce stránek Honza Šik

    OdpovědětVymazat