sobota 16. května 2015

O psaní

Stephen King - nejspíše nejslavnější hororový autor na světě - si jako student tapetoval pokoj odmítavými dopisy z časopisů. Věděli jste to? A co takhle tohle; román Misery psal King jako alkoholik závislý na drogách. S tím vším se svěřil. Ačkoliv obsahuje kniha O psaní rady pro začínající spisovatele, je to zároveň i menší autobiografie a neměla by proto u žádného fanouška Stephena Kinga chybět.

Kniha je rozdělena na tři části. První pojednává o tom, jak se sám King dostal k tvoření literatury, druhá je "příručka" o psaní, ve které mistr hororu vychází z osobních zkušeností a třetí je opět soukromější vyprávění z Kingova života.

A protože má Stephen King zkušenosti s psaním thrillerových děl, i jeho životopis občas působí napínavě a nelze se od něj odtrhnout. Navíc se nese v dost otevřeném duchu a jsou v něm upřímně popsány i okamžiky, kdy na tom King byl vážně špatně.

Co se týče samotné příručky; autor vychází ze svého stylu psaní, radí ohledně toho, co jemu samotnému na knihách vadí a přibližuje způsob, jakým tvoří své romány. Své názory ukazuje na příkladech, díky kterým je pro čtenáře lehčí pochopit aplikaci Kingových rad. Navíc jsou v knize i cvičení, u kterých čtenář rozvíjí svou představivost.



Snad jen konec poslední části mi přišel nedodělaný, jako by autor pospíchal a knihu chtěl mít už z krku, jinak mě ale O psaní příjemně překvapilo a jsem si jistá, že na doporučení omezit příslovce do budoucna nezapomenu.

Pokud jste začínající spisovatel a hledáte pomoc se psaním, je Kingova příručka tou nejlepší volbou. A pokud jste jen fanoušky hororového žánru a chcete se přiblížit myšlení svého oblíbeného autora, přečtěte si ji také - chybu neuděláte.

8/10

Knihu O psaní nejdete v kategorii spisovatelé.
Další knihy najdete na: eshop Knihy Dobrovský

Autor: Stephen King
Nakldatelství: Beta - Pavel Dobrovský
Počet stran: 222

1 komentář:

  1. Včera jsem přečetla víc než půlku, vážně se od toho těžko odtrhává :)

    OdpovědětVymazat