pondělí 16. února 2015

Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender

Ava je pro každého něco jiného. Někteří ji nazývají monstrem, zrůdou. Nathaniel Sorrow si ji splete s andělem. Jenže ona je jen obyčejná dívka. Její rodina má nešťastnou lásku určenou ve hvězdách a Avyin život ovlivňuje i skutečnost, že se narodila s křídly.

Prvotina americké autorky Leslye Walton vyšla v ČR roku 2014. Magický realismus, lyrická proza, bolest i vášeň a soužení.





Jiná a jemná

Jsou knihy, která svou zvláštností překvapí, svou jemností zahřejí a svým prostředím přenesou jinam. Jsou knihy, jejichž hlavní hrdinky postupují nesnesitelná příkoří, aby se z nich staly tvrdé bojovnice. Jsou romány u kterých na první pohled neurčíte žánr. Přesně takové je Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender.
Ačkoli tomu název nenapovídá, kniha je protkaná historií celé rodiny Lavenderových. Od Avyiny prababičky přes babičku Emilien a matku Viviane až k samotné Avě. Všechny hlavní postavy jsou tedy ženy a kromě krve je spojuje i jejich nešťastný osud.
V Podivuhodném a krásném soužení Avy Lavender tedy není jen jeden ucelený příběh, ale různé časové doby, které se vzájemně překrývají a odhalují tragické konce členů rodiny.

A jaká tedy celá kniha je? Nejlépe ji vystihuje slovo zvláštní. Ať už se jedná o neobvyklý styl psaní nebo o děj, Ava Lavender je prostě jiná. Zásadně se liší od všech druhů knih, které jsem kdy četla a při dočítání máte husí kůži.



Někdo má prostě smůlu

Z románu dýchá kouzlo staré doby, stejně tak jako vůně pekárny, která doprovází příběh celou dobu. Pohádkové prostředí ale zastiňuje trpké příkoří hlavních hrdinek, kterým se smůla lepí na paty.
Autorka vsadila na nový styl psaní, při kterém kombinuje nepřikrášlené vyprávění z minulého století s jemně se prolínajícími pocity. Nikde v knize nenastává nudná nebo "okleštěná" část, vše je čtivé, kapitoly končí tak, že máte chuť číst dál a dál.

Emilien, Viviane, Avy

Postavy v Podivuhodném a krásném soužení Avy Lavender jsou silné a houževnaté. Kromě svých problémů se snaží věnovat i nesnázím ostatních. Jedinečné ženy spojené rodinným poutem nejsou dokonalé. Občas se jim věci sesypou pod rukama, sousedé je nechápou a muži, které milují, je opouští. Ikdyž mají pocit beznaděje, nakonec se vzchopí a zaskorují.

Naděje

Ava Lavender poskytuje duševní útěchu, pokud je vám nejhůř, a naději, když myslíte, že je vše ztraceno. Je jednou z těch vše zlepšujících knížek, které sice nemusíte číst pořád, ale pokud to uděláte, rozhodně toho nelitujete. Jestli je nějaká "osudová" kniha, která změní pohled na svět, je jí právě Ava Lavender.

8,5/10

Napsala: Leslye Walton
Vydalo: CooBoo
Počet stran: 278

1 komentář:

  1. Já byla nadšená a jsem ráda, za tvé hodnocení. Konečně někdo, kdo knihu pochopil tak, jako já. :-)

    OdpovědětVymazat