neděle 26. října 2014

Odvetný úder

John Corey odjíždí do tajného klubu Custer Hill vyšetřit vraždu svého přítele Harryho Mullera, který zemřel při práci na tajné sledovací operaci. Všichni pokládají za příčinu úmrtí nehodu, ale John a jeho manželka Kate vědí, kdo jejich kamaráda připravil o život. Jediné, co jim chybí, jsou důkazy. Po příjezdu na místo ale začínají zjišťovat děsivé informace o velkém spiknutí a operaci Odvetný úder.

Již čtvrtý díl série John Corey od Nelsona DeMillea se jako předchozí díly zabývá konspiračními teoriemi. V detektivních románech se mísí fakta a doměnky, které dokonale zamíchají se čtenářovým pohledem na svět.

Z Odvetného úderu jsem měla trochu obavy, protože i když se mi předchozí díl Noční pád líbil opravdu moc, nebyla jsem si jistá, jestli se s novou konspirační teorií vypořádá autor  tak dobře jako s tou předchozí. Pravda je taková, že to zvládl ještě lépe.

Na rozdíl od Nočního pádu je děj Odvetného úderu svižnější, rychlejší a díky střídání pohledu Harryho a Johna taky napínavější. Už od začátku DeMille rozvíjí napětí, které ve vhodnou chvíli kryje s akcí a vytváří knihu, od které se nejde odtrhnout.


John Corey je skvělý hlavní hrdina. Přestože je policista, odmítá poslouchat pravidla a do všeho se vrhá po hlavě, což mu pravidelně způsobuje problémy. Občas se chová velmi zbrkle a neopatrně a ikdyž je to zábavné, chvilkami se u mě dostavila chuť skočit dovnitř a pořádně s ním zatřást.

Spolu se sympatickou hlavní postavou je v knize i jeho manželka, která spíše než agentku CIA připomíná Hermionu Grangerovou v prvním díle Harryho Pottera. Možná to byl účel, ale spíše než jako manželka se chovla jako vystrašená matka. Nesympatická, nudná, ale v pravou chvíli se dokázala rozzuřit a vystřílet do jednoho těla celý nábojník.

Znám dost tvrdých starých válečných veteránů a člověk od nich čeká, že budou stále tvrdí, což patrně jsou, kdesi uvnitř. Ale většina z těch, co jsem znal, v sobě měla jakousi jemnost, jako kdyby chtěli říct: "Ano, zabíjel jsem. Ale nechci zabíjet znovu."

Přestože je Odvetný úder čtvrtý díl série, je srozumitelný a hned na začátku John objasní, co se mu stalo dříve, takže nehrozí žádný údiv nad postavami nebo poznámkami o minulosti.

Co  by mohlo některé překvapit jsou sprostá slova, kterými John ani jeho kolegové a nepřátelé nešetří. Na rozdíl od jiných knih tady nepůsobí rušivě a trapně, jsou tu prostě jako kulisa ke všemu tomu napětí, co lítá kolem.

"A proč byl tedy vyslán detektiv Muller z protiteroristické federální jednotky, aby mě špehoval? Myslí si snad vláda, že jsem terorista?"

Odvetný úder jede velmi rychle a přestože má okolo 500 stran, přečtete ho neuvěřitelně brzy. Má hodně děsivý a hodně realisticky vyhlížející námět vyvolávající mrazení, které nedá spát. Pro milovníky detektivek a konspiračních teorií je Odvetný úder skvělý výběr, a strašpytlům bych ho rozhodně nedoporučovala.

Děkuji nakladatelství Kniha Zlín za poskytnutí e-knihy na recenzi.

E-knihu můžete koupit zde
8/10
Napsal: Nelson DeMille
Nakladatelství: Kniha Zlín
Série: John Corey
Díl: 4.

Žádné komentáře:

Okomentovat