neděle 14. září 2014

Život mi pije krev

Dave Miller má práci bez budoucnosti. Jemu to ale může být jedno, stejně bude nejspíše do konce své existence sloužit svému pánu Raduovi. Dave je totiž upír a ne ledajaký. Místo čerstvé lidské krve, kterou nemůže ani vidět, pije prošlou krev, kterou musí krást z krevní banky. Jednoho dne do Poslední zastávky (noční obchod, který patří Raduovi) přijde krásná gotička Rosa, ke které Dave okamžitě zahoří láskou. Jenže si na ni už dělá zálusk Wes, dokonalý upír, který chce Rosu proměnit a udělat tak z ní svou „krvavou nevěstu“.


Hned na začátek – kdyby kniha nebyla formou komiksu, asi bych ji nedočetla. V dnešní době se upíři cpou kam můžou a knižní trh je jimi přehlcen. Vesměs se jedná o „love story“ o hodném upírovi, který se zamiluje do nádherné lidské dívky a společně se snaží překonat všechny útrapy, aby mohli být spolu. A komiks Život mi pije krev – bohužel – není výjimka

Hlavní hrdina Dave je přinucen sloužit svému stvořiteli a každodenně čelí narážkám na svou nechuť ke krvi. Nikdo by se nedivil, kdyby byl zahořklý a naštvaný, on je ale celý nadšený a zamilovaný, že bych se vůbec nedivila, kdyby začal blinkat motýlky. Celou knihu vlastně prožíváme z jeho pohledu, tak by bylo lepší, kdyby si byl více jistý sám sebou a ve svém příběhu zašel více do podrobností, protože kromě detailního románku dostáváme jen málo informací o světě upírů


Prostředí se celkem dost lišilo od jiných upířin, ale autoři nás nechali jen zběžně nakouknout do Daveova světa a poté ho nechali být, aby se do popředí dostala romantika. V Život mi pije krev jsou upíři odlišnější, než jak jsme s nimi seznámeni z jiné literatury a kdyby se v příběhu zajelo více do podrobností, komiks tak mohl dostat nový rozměr.

Kresba seděla k příběhu, nebyla vtíravá ani nerušila děj. Jako povedenou bych hodnotila zvlášť tu scénu, kde spolu Wes a Dave bojují, trochu vystoupla ze stránek knihy a působila reálně a živě. Jen mi vadily podobné rysy u všech postav – hlavně nos a pusa, díky čemuž vypadali hlavní hrdinové skoro stejně.



Život mi pije krev je oddechová četba – dokonce i na komiks. Nejsou v ní nečekané zvraty nebo originální zápletky a taky je plná klišé. Je uklidňující sednout si nad ní a nemuset přemýšlet nad tím, co čtete, ale nečekejte od ní nic extra. Hlavní děj je právě o romantice a upíři jsou rozseti okolo jen aby láska hrdinů nebyla tak jednoduchá. Komiks to je průměrný, není v něm moc akce a líbit se bude spíše dívkám, hlavně kvůli romantické dějové linii a šťastnému konci.

5/10

Napsali: Jessica Abelová a Gabe Soria
Ilustroval: Warren Pleece
Nakladatelství: BBart
Počet stran: 186
Vazba: vázaná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat