středa 24. září 2014

Dvě věže

Příběh prstenu pokračuje. Po rozpadu společenstva se jeho členové vydávají odlišnými směry. Zatímco Aragorn, Legolas a Gimli pronásledují skřety, Frodo se Samem putují temnou cestou do Mordoru s tím nejmíň pravděpodobným průvodcem.

 Druhý díl série Pán prstenů začíná neočekávaně a háže čtenáře přímo do víru děje, aniž by mu dal chvíli oddych. J.R.R.Tolkien pokračuje s hobitím dobrodružstvím přesně na místě, kde Společenstvo skončilo a svým typickým stylem popisuje útrapy a těžkosti Toho, jenž nese Prsten.


 Celá kniha je vlastně rozdělená na „podknihy“, přičemž ta první (ve skutečnosti třetí) sleduje cestu Boromira, Legolase, Aragorna, Gimliho, Pipina a Smíška a druhá rozepisuje zážitky Sama a Froda, kteří cestují s nečekaným společníkem.

 Ve Dvou věžích se objevují noví nadpřirození tvorové, o kterých nebyla v prvním díle ani zmínka. Například Enti, starověký národ ochránců stromů, který neustále truchlí pro své entky, ale také olifanti. Navíc do svého díla přimíchá Tolkien i dost drama, takže vzniklá kniha je jedno z nejčtivějších děl, jaké jsem kdy četla. Zatímco Společenstvo prstenu pomalu uvádělo do celého příběhu, v Dvou věžích nic takového není potřeba a jede se na plný plyn už od začátku.



 Občas na čtenáře vyplivne autor nějakou totální lekavku a způsobí mu pomalu infarkt, v druhou ho krmí falešnou iluzí klidu, když popisuje krajinu. Čtecí subjekt pak poté dostane klamný pocit bezpečí, který ale hned další kapitolu zavalí tísnivé obrazy, které kromě temnoty skrývají světlé záblesky hrdinství.



 Na konec

 Dvě věže je úžasný fantasy příběh líčící boj dobra se zlem v nadpřirozeném světě. Ona vlastně celá série Pána prstenů má všechny ty vlastnosti, co by měla dobrá kniha mít, aby si ji zamiloval každý, kdo ji přečte. Po dočtění je jako alarmující budíček fakt, že opravdu celá knížka byla o tom, jak cestovali a tady to napsané vlastně vypadá dost nudně a jednotvárně, ale ve skutečnosti se jednalo o jedno obrovské dobrodružství v kouzelné zemi. Těm, kdo četli Pána prstenů nebo Hobita, je mnou napsaná recenze úplně na nic, protože sami dobře vědí, že je to číslo jedna ve fantasy románech. Přesto je ale mnoho čtenářů, kteří se teprve na Společenstvo prstenu chystají a nebo jsou odrazeni filmovou verzí knihy, a právě pro ty dnešní recenze je. Pro všechny ty lidi, co ještě neví, jak špičkové je to dílo, jak láskyplně je napsáno a jak do sebe vcucne ty, jenž si ho otevřou.
 10/10
Napsal: J.R.R.Tolkien
Série: Pán prstenů
Díl: druhý
Ilustrace: Allan Lee
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 305
Vazba: Pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat