sobota 17. října 2015

Cestující do Frankfurtu

Sir Stafford Nye, tuctový pracovník ministerstva zahraničí, změní celý svůj život rozhodnutím pomoci neznámé ženě, kterou potká na frankfurtském letišti. Cesující se potřebuje přeprait do Londýna a Nye by mohla ona laskavost stát jak kariéru tak život. Nebezpečně rychle se ocitá ve hře o záchranu budoucnosti světa z rukou mládeže toužící po násilí a destrukci.



Pokud je Edgar Allan Poe král hororu, Agatha Christie zasává místo královny detektivní prozy. Ve svém špionážním románu z roku 1970 vyjadřuje postoj k nestabilní politické situaci po Druhé světové válce a dokazuje, že krimi není jediný druh literatury, který zvládá na jedničku.

Kniha má jen 240 stran, takže není čas na nějaký extra dlouhý úvod a celá Cestující do Frankfurtu ubíhá svižným tempem. Jak se příběh rozvíjí, objevují se další a další postavy, které stupňují už tak dost napjatou atmosféru.

Agatha Christie má pestrý styl psaní, který se nebojí měnit klidně i v půli kapitoly, a je více než schopna překvapit tam, kde byste to nejméně čekali. Přesto se kniha neřadí mezi šokující čtení, které přetéká zvraty a "lekavými scénami", takže žádný thriller rozhodně nečekejte.

Poněkud matoucím prvkem je neustále se měnící prostředí a postavy. Od Christie jsem četla zatím jen pár povídek a tak nejsem schopna posoudit, zda se jedná o její typický poznávací znak, nebo je Cestující do Frankfurtu výjimka. Na druhou stranu ale s románem opravdu cestujete časem. Vtáhne vás do sebe tak nečekaně a plynule, až cítíte vůni luxusních doutníků a hořkého čaje.


Knihu lze doporučit všem velkým milovníkům klasického krimi, různorodých postav a starého anglického šarmu, ale i těm, co se rozhodli s detektivním žánrem začít a vybrali si pro to nesmrtelnou Agathu Christie. Pohodlně se usaďte, dejte nohy nahoru a okuste nebezpečnou atmosféru plnou intrikující společnosti, ve které je vrstva mezi dobrem a zlem velmi tenká.

Knihu Cestující do Frankfurtu najdete v kategorii Světové detektivky.
Další knihy na Eshop knihy Dobrovský.

Autor: Agatha Christie
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2015
Počet stran: 240

Žádné komentáře:

Okomentovat