neděle 4. ledna 2015

Zabíječ skavenů

Po výpravách za hrdinskou smrtí se Felix Jaeger a Gotrek Gurinsson usazují v městečku Nuln, kde se bez peněz žít nedá, a hledaný trolobijce s jeho pomocníkem přijímají práci stokařů. Jenže ve stokách se bouří národ skavenů a pro lidstvo to (opět) nevypadá dobře.


Zabíječ skavenů poskytne stejný zážitek jako předchozí díl a hlavní zápletka je dost podobná. Vyřešit problémy ohrožující celý svět a zabít přitom co nejvíce příšer.

Jeden druh příšer, jedno místo

Oproti Zabíječi trolů se nepotkáváme s několika různými monstry, hlavní hrozbu v celé knize představují skaveni. Tím pádem nastává méně "lekacích" momentů, kdy se o hrozbě nic neví a v každé povídce je něco nového. Taky místo je celou dobu stejné - Nuln a stoky. Ne že by to nějak brzdilo děj, i na jednom městě se toho může spousta přihodit.


Felixova minulost

V Zabíječi skavenů se více odhaluje Felixova minulost a dokonce se objevuje i jeho bratr Otta, který názorně předvede život, jaký mohl Felix mít, kdyby se neseznámil s Gotrekem. Díky bratrovu bohatství a pohodlí začne Felix váhat, zda učinil správné rozhodnutí a jestli by se neměl usadit.

V hlavní roli sekera

Druhý díl ságy je snad ještě lepší než první. Díky kapitolám navazujícím na sebe přímo nenastávají nudné momenty, na druhou stranu ale nelze očekávat složitý příběh. Náplní knihy jsou souboje a skavení hra na kočku a myš. Občas se okolo přichomýtne nová láska nebo dávný člen rodiny, ale nejčastější jev jsou mozky ropzrsklé na zdi.

Konce bolí

Konec byl rána pod pás. Víc k němu ani nejde říct. Už  jsem říkala, že otevřené konce nesnáším a tenhle byl obzvlášť špatný. Tím pádem nečtěte, dokud u sebe nemáte i třetí díl. Na psychiku je to moc.

Závěrem

William King to prostě umí podat. Z 284 stránkové knihy udělal 240 stránek vzrušení. Nic nechybělo - ať už Gotrekova sekera, hromada skavenů, nebo krysí spiknutí na zničení světa. Nemůžu zaručit, že styl sedne každému, pokud se ale vyžíváte v krvavých fantasy s trpaslíkem, který bez sekery nedá ránu, Zabíječe skavenů do dočtení nezavřete.

 9/10

Napsal: William King
Vydalo: Polaris
Série: Warhammer - Gotrek a Felix
Díl: druhý

2 komentáře:

  1. Pěkně podáno. Osobně mám radši ty díly, ve kterých se putuje z místa na místo. Ale tenhle byl taky super. Já jsem předevčírem dočetl pátý díl. Jsem rád, že to čte i někdo další z jiných blogerů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Mě taky překvapilo, že moc blogerů tuhle ságu nezná (vzhledem k tomu, že je vážně super :D )

      Vymazat