neděle 27. března 2016

Pan Pip

Všichni mu říkali Bulva.

 Autor: Jones Lloyd

Originální název: Mister Pip

Nakladatelství: Odeon
Překlad: Ladislav Šenkyřík
Rok vydání: 2008 (originál 2006)
Počet stran: 208

 Jones Lloyd se narodil 23.března 1955 na Novém Zélandu. Studium politických věd na Victoria university of Wellington nedokončil, ale v roce 2009 na stejné univerzitě získal čestný doktorát. Román Pan Pip obdržel rok po svém vydání Commonwealth Writer´s Prize, byl nominován na Man Bookerovu cenu a byl přeložen do dvaceti pěti jazyků.



 Píše se rok 1990 a na Bougainville začíná dvanáctiletá Matilda vyprávět svůj příběh. S občanskou válkou v pozadí zahajuje jediný běloch na ostrově, pan Watts, výuku místních dětí. Jako hlavní učební materiál mu slouží kniha Nadějné vyhlídky od Charlese Dickense, z které každý den předčítá kapitolu. Román z viktoriánské Anglie pomáhá mladým chlapcům a dívkám přežívat odříznutí od okolní civilizace, klesající zásoby potravin i vpády nepřátel. Jenže ani uměle vytvořená idylka nemůže trvat věčně...


Odjakživa vídám problém se spisovateli píšícími ich formou z pohledu ženy. Protože upřímně, vždy se najde v chování hlavní hrdinky něco, na čem každá osoba ženského pohlaví pozná, že autor je muž. Jones Lloyd si zvolil o to složitější cestu, když psal za černošskou dívenku, která vyrůstala v jiném prostředí a byla ovlivněna odlišnou kulturou. Matilda ale působila realisticky, možná trochu moc moudrá a trochu moc fascinovaná pouhou knihou než normální děti jejího věku, ale tak nějak to nebylo na škodu.
Velkou část příběhu tvoří prostředí, které je popisováno stručně a jasně, přesto není odbyto a čtenář se tak může v hlavě pokochat barevným okolím exotického Bougainville.

Pan Pip jasně ukazuje sílu knih, na kterou se občas zapomíná, je schopen ve svých čtenářích nalézt citlivou stránku a natvrdo do ní jít, takže se na konci knihy ocitají ve stavu depresí, navíc nepůsobí prvoplánově a přestože se nejedná o složitý román, nad jehož pochopením se dá "ztratit" půl dne, stejně má v sobě něco, co si stojí za to přečíst.


8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat